To najlepsze bułki z Biedronki zdaniem dietetyka. Zostawiają konkurencję daleko w tyle

Dodano:
Bułka grahamka Źródło: Shutterstock / ffolas
Kupujesz pieczywo w Biedronce? W takim razie zwróć uwagę na te bułki. Znany dietetyk poleca trzy produkty. Są smaczne, tanie i zdrowe. Zdaniem eksperta nie mają sobie równych.

Wiele osób kupując bułki zwraca przede wszystkim uwagę na ich świeżość, Ignoruje przy tym inną niezwykle istotną kwestię, jaką jest skład danego pieczywa. To ogromny błąd. Zwrócił na niego uwagę w jednym z materiałów udostępnionych w sieci dietetyk Michał Wrzosek. Jednocześnie ekspert wskazał najlepsze bułki, jakie można znaleźć w ofercie Biedronki. To właśnie tam codzienne zakupy robi bowiem spora część Polaków.

Najzdrowsze bułki z Biedronki zdaniem dietetyka

Trzecie miejsce w rankingu stworzonym przez dietetyka Michała Wrzoska zajmuje bułka pszenna fitness. Standardowa stugramowa porcja produktu dostarcza sporych ilości białka i błonnika – odpowiednio 11 oraz 6 gramów. W jej składzie znajdziemy też różne ziarna i nasiona. Druga pozycja w zestawieniu eksperta należy do bułki żytniej (100 procent). W jej składzie nie znajdziemy mąki pszennej. Trzeba jednak podkreślić, że to najbardziej kaloryczna propozycja (100 gramów dostarcza aż 302 kcal). A jakie pieczywo zdaniem eksperta zasługuje na „palmę pierwszeństwa” według eksperta? Jego zdaniem bułka grahamka rozkłada konkurencję na łopatki.

I najlepsza bułka. Moja ulubiona. Pięćdziesiąt trzy procent mąki graham i prosty skład – podsumowuje Michał Wrzosek.

Tego typu pieczywo sprawdza się doskonale jako baza różnego rodzaju kanapek czy domowych zapiekanek. Można ją również dodawać do zup czy sałatek. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka przedłuża uczucie sytości po posiłku. Usprawnia też pracę jelit i zmniejsza ryzyko dolegliwości gastrycznych, takich jak na przykład zaparcia czy wzdęcia.

Czy pieczywo głęboko mrożone jest zdrowe?

Pieczywo sprzedawane w Biedronce oraz innych sieciach handlowych powstaje na bazie głęboko mrożonego ciasta. Warto jednak podkreślić, że proces mrożenia nie wpływa negatywnie na jakość gotowego chleba czy bułek. Nie zmienia ich walorów smakowych ani właściwości. Badania analityczne potwierdzają, że pieczywo z ciasta głęboko mrożonego nie różni się pod względem wartości odżywczych od chleba czy bułek wypiekanych ze świeżego ciasta, które nie zostało poddane obróbce termicznej.

Źródło: dr Michał Wrzosek/YouTube, WPROST
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...